top of page

Als de dood

Bijgewerkt op: 23 mei 2023

Begin augustus was Han Steenbruggen, directeur van Museum Belvédère, bij mij op atelierbezoek. Hij vroeg of ik een schilderij zou willen maken voor de tentoonstelling 'Als de dood', zoals ik schilderijen heb gemaakt met ansichtkaarten van kunstwerken.

Een aantal werken kwam direct in me op, zoals een ets van Käthe Kollwitz, een schedel met sigaret van Vincent van Gogh en een schilderij met dode roeken van Floris Verster. Er is heel veel werk gemaakt rondom het thema de dood. Het Vanitas stilleven is een genre op zich: voorwerpen die symbool staan voor de dood, zoals een brandende kaars, een horloge, vergane bloemen en boeken. Ik vond een schilderij van Charlie Toorop met een schedel, hamer en lege flessen. Van Edvard Munch stond me een schilderij van het ziekbed van zijn zusje voor ogen en Picasso heeft een dode vriend geportretteerd. Ik stuitte op een ansichtkaart van Klimt, met rechts in beeld levende mensen van allerlei leeftijden en links achter een boom 'Magere Hein'. Ik maakte kennis met George Edmund Butler, die prachtig werk maakte na de eerste wereldoorlog en koos voor een aquarel van een vrouw bij een oorlogsbegraafplaats. Een andere rouwende vrouw is het schilderij ' Berthe Morisot in mourning' van Édouard Manet. Van de hedendaagse kunstenaars kon ik niet om Marlene Dumas heen.


In de periode dat ik aan dit schilderij werkte gingen de gesprekken thuis ongemerkt vaak over dood, afscheid en nalatenschap. Gelukkig biedt schoonheid van de kunst troost en met kleur en de titel 'Death is Not the End' heb ik enige lichtheid aan het schilderij gegeven.

De tentoonstelling opent op 11 februari, dan komt het voorjaar ook langzaam weer in zicht.

'Death is Not the End', olieverf op linnen, 100 x 140 cm, 2022. Op de ansichten van links naar rechts: George Edmund Butler, Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Käthe Kollwitz, Charlie Toorop, Marlene Dumas, Édouard Manet, Edvard Munch en Gustav Klimt.


Het schilderij met de dode roeken van Floris Verster stond al eerder op mijn lijstje om een schilderij mee te maken. Ik heb het in zijn eentje alle aandacht willen geven en er een tweede schilderij voor de tentoonstelling mee gemaakt.


Als de dood, 11 februari tot en met 11 juni 2023, Museum Belvédère.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Nieuws / blog

bottom of page