top of page

Bijkomen van de BiotOpendag

Vorige week zondag was de open dag op de Biotoop; meer dan 100 kunstenaars en andere creatieven openden de deuren van hun werkplaats.

Foto: Renze Dijkema


Door Corona was de jaarlijkse BiotOpendag twee keer niet doorgegaan. Er zijn natuurlijk twee jaar lang veel meer dingen niet doorgegaan en belangrijker bovendien, maar toch was het een gemis. Rond de open dag voelt de Biotoop extra als de creatieve broedplaats die het is. Eén en al levendigheid, overal mensen bezig met voorbereidingen: opruimen, muren witten, werk ophangen en de gangen schoonmaken. Er is die dagen meer contact onderling dan op andere momenten. De rest van het jaar is iedereen namelijk veelal werk aan het maken in zijn eigen ruimte en daar krijg je niet altijd evenveel van mee wanneer de deuren gesloten zijn.


Al met al zijn er zo'n 2400 mensen geweest, waarvan er ruim 160 een kijkje in mijn atelier hebben genomen. Ik heb collega's gehoord die er wel 600 op bezoek hebben gehad en na een week weet ik nog steeds niet of ik daar nou jaloers op moet zijn of juist niet. Zoveel mensen over de vloer in je atelier, een plek waar je normaal gesproken toch vooral in je eentje aan het werk bent, dat is best intensief. De hele dag gesprekken met bekende en onbekende geïnteresseerde bezoekers. Over je werk, over de ruimte, over het bestaan als kunstenaar en voor je het weet ook over andere aardse zaken als gasprijzen en oorlog. En tussendoor lieve vrienden en collega's die langskomen. Gesprekken die feestelijk onderbroken worden door mensen die interesse hebben om een werk van je te kopen. Zoals een gesprek met fotograaf Renze Dijkema, die me na afloop mailde en bovenstaande foto stuurde die hij in mijn atelier gemaakt heeft die middag.


De dag begon met de traditie van een gezamenlijk fotomoment, waar fotograaf Arjan Verschoor alle aanwezige Biotopers op de foto zet. De dag eindigde met de goede traditie van naborrelen met collega kunstenaars in één van de ateliers. De dagen erna heb ik even moeten bijkomen van alle gesprekken en indrukken en ben ik eerst maar eens een heel lange wandeling in de natuur gaan maken.

Fantastisch zo'n BiotOpendag, hopelijk volgend jaar weer.

Mét borrel na afloop en gesprekken over kunst, al hoop ik dat we daar geen heel jaar mee wachten.

Foto: Arjen Verschoor


22 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Nieuws / blog

bottom of page