top of page

‘Dat is niet origineel!’

Bijgewerkt op: 23 mei 2023

In mijn werk gaat het vaak over originaliteit en authenticiteit. Het speelt een rol bij de serie met caravans, bij de meubels van Ikea en de kast van Piet Hein Eek, maar ook bij de Vinex-wijken en de pakjes boter. Het meest letterlijk komt het misschien wel naar voren in mijn recente werk: de serie met ansichtkaarten van bekende kunstwerken.


Deze thematiek is niet alleen de bron van mijn onderwerpkeuze, maar speelt mij ook parten bij het maakproces. Vrijwel dagelijks krijg ik ideeën voor nieuw werk. De meesten halen echter nooit het doek omdat ze voortijdig worden afgeschoten. De innerlijke criticus roept vaak ‘Dat is al eens gedaan!’ en ‘Dat is niet origineel!’. Dodelijk.


Voor dit schilderij, ‘Chain of Flowers’, heb ik negen ansichten genomen van bekende kunstenaars, die allemaal een vaas met bloemen hebben geschilderd, om mezelf voor te houden dat anderen zich niet hebben laten weerhouden door een belemmerende gedachte als ‘Een vaas met bloemen, dat is al eens gedaan’.

Chain of Flowers, olieverf op doek, 100 x 140 cm, 2021

Op de ansichtkaarten staan schilderijen van Jan Mankes, Georgio Morandi, Claude Monet, A. van Gelderen, Jan Voerman, Jan Sluijters, Pablo Picasso en Abraham van Beieren. De titel is ontleend aan een nummer van Nick Cave & Grinderman.

Recente blogposts

Alles weergeven

Dag haas

Comments


Nieuws / blog

bottom of page