top of page

Gezever in een gastenboek – Kunstmaand Ameland

Bij het opruimen in mijn nieuwe atelier kwam ik het gastenboekje van Kunstmaand Ameland tegen waar ik in 2011 aan deelnam. De locatie waar mijn werk hing was het Swartwoude museum en ik exposeerde werk uit de serie met caravans en werk uit de serie ‘Functionele dingen aan de muur’, schilderijen met stopcontacten en dergelijke op behang. Ik heb het boekje nog eens doorgenomen, in de wetenschap dat ik me er destijds vreselijk over opgewonden heb. Het was me vooral bijgebleven dat er een hele discussie in stond over de hoogte van de prijzen van het werk. 160 mensen hadden de moeite genomen om een reactie te noteren, vaak met hun naam erbij. Heel aardige reacties maar ook buitengewoon lompe opmerkingen. Persoonlijk vind ik het nogal onaardig om in een gastenboek te schrijven dat je ergens niets aan vindt, je bent tenslotte niet verplicht om iets te noteren. Waarom onnodig bot zijn?


Meer dan 30 bezoekers gaven commentaar op de prijs van het werk. Irma Jansen schreef bijvoorbeeld: ‘die prijzen… ik denk maar dat ik van beroep ga veranderen!’.

Iemand anders schreef: ‘u kunt errruugg goed rekenen! Vooral in deze tijd. Best leuk’.

Martha van Eeren uit Amsterdam: ‘Met verbazing naar de prijzen gekeken (haha)’, waar meerdere mensen bij schreven ‘wij ook!’.

‘Bespottelijke dure “schilderijen”.’, aldus iemand uit Utrecht. En Gabrielle meende: ‘Prijs te hoog voor kleine schilderijtjes. Wat snel af is.’


Nou kan ik heel goed uitleggen hoe mijn prijzen tot stand komen, ik kan uiteenzetten hoeveel uren werk erin een groot dan wel klein schilderij zitten en wat ik aan kosten maak. Ik kan de vraag stellen wat een redelijk uurloon voor een kunstenaar zou zijn.

Of wat de waarde is van kunst. Ik snap dat veel mensen geen idee hebben hoeveel tijd erin een werk zit en dat je als kunstenaar bij verkoop vaak wel 50% commissie af moet dragen.

Wat mij echter vooral, ook nu weer, bezighoudt is waar mensen zich zo druk over maakten! Alsof hun iets was aangedaan of afgepakt!

Deelnemende kunstenaars hebben kosten gemaakt en moeite gedaan om hun werk daar te tonen. Bezoekers daarentegen konden gratis van kunst genieten. Gratis!

Je hoeft het niet mooi te vinden, je hoeft het niet te kopen en je bent ook niet verplicht om je mening te geven. Waarom je zo druk maken om de prijs van de werken? En dan ook nog de moeite nemen om daar opmerkingen in een gastenboek over te maken.

Was het de tijdgeest, 2011, Halbe Zijlstra (VVD) staatssecretaris voor cultuur? Ik hoop het maar. Ik hoop echt dat de mensen die volgende maand Kunstmaand Ameland, of allerlei andere mooie kunstinitiatieven, gaan bezoeken, er anders in staan. Dat ze genieten van de kunst, het ene mooier vinden dan het andere uiteraard, sommige dingen wellicht helemaal niets vinden, maar in ieder geval de makers met respect bejegenen.

Is sowieso een goed idee, een beetje aardig zijn voor elkaar.


Bijna vergeten dat er meer dan 100 positieve reacties instonden.

Gelukkig maar.

Ik haal er eentje aan, van een familie uit Gaasterland: ‘Wat een gezever over de prijzen. Kunnen jullie het zelf?! Mooi!!’





174 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Nieuws / blog

bottom of page