top of page

How about art?

Bijgewerkt op: 14 mrt. 2021


2007: na de serie schilderijen met caravans en nieuwbouwwijken wilde ik iets anders gaan schilderen. Ik had echter geen idee wat dan precies. In afwachting van briljante ingevingen, ben ik van alles gaan tekenen, wat zich om mij heen in mijn atelier bevond: een puntenslijper, de theepot, de afstandbediening en ook... een plastic smurf. Het blauw van de smurf nodigde uit tot meer dan een tekening en ik ben er een schilderij van gaan maken. Daar bleef het niet bij, want ik had er lol in, deze smurfen. Ik schilderde ze in een kantooromgeving, ingegeven door mijn eigen ervaringen (voordat ik naar de kunstacademie ging heb ik Bedrijfseconomie aan de HEAO gestudeerd en een aantal jaren op kantoor gewerkt) en daarna ook in hun vrije tijd: joggend, thee drinkend, slepend met boodschappen.

Het schilderij 'Uitgesmurft' is verkocht naar aanleiding van de eerste Zomerexpo-tentoonstelling in het Gemeentemuseum van Den Haag, het huidige Kunstmuseum. Ik heb ansichtkaarten van dit schilderij laten maken, die erg populair bleken. In 2016 ben ik begonnen met een serie schilderijen met daarop ansichtkaarten van kunstwerken en op het eerste werk uit deze serie staat de ansichtkaart van mijn eigen 'Uitgesmurft'. In 2018 heb ik het beeld ook nog gebruikt als basis voor een zeefdruk, waar het zich goed voor leende.

De smurfen hebben altijd tegenstrijdige reacties opgeroepen. Dat was al direct bij de Zomerexpo: directeur Benno Tempel vond het een vreselijk schilderij terwijl kunstcriticus en tentoonstellingsmaker Hans den Hartog Jager er juist enthousiast over was. Galeriehouders hebben me gevraagd de smurfen van mijn website af te halen, omdat ze niet bij de rest van mijn werk zouden passen. Dat heb ik gedaan, omdat ik het wel met ze eens was. Toch heb ik ze een paar jaar later weer terug geplaatst, omdat ze toch onderdeel van mijn werk uitmaken. De serie heeft me dingen gebracht die ik in latere werken heb gebruikt en heeft me dus zelfs door middel van de ansichtkaart tot een hele níeuwe serie aangezet.

How about art? Acrylverf op doek, 30 x 40 cm, 2016


Schilderij boven: Uitgesmurft, acrylverf op doek, 110 x 110 cm, 2007


Zeefdruk 'Uitgesmurft', 36 x 36 cm, vijf drukgangen, 2018

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuws / blog

bottom of page