top of page

Picasso

Eind vorig jaar heb ik dit schilderij mogen maken. Ik had de vraag gekregen een werk te maken als cadeau voor iemands promotie. Geweldig! Ik vond het een eer.

Afgelopen week was het zover en heb ik het schilderij mogen overhandigen.

De opdrachtgever had een voorkeur voor de serie schilderijen die ik heb gemaakt met ansichtkaarten, maar er was geen vooropgezet idee welk kunstwerk op de ansichtkaart zou komen te staan.

Samen zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden. We hebben gekeken of er speciale kunstwerken waren waar zij een speciale band mee hadden en gezocht naar kunstwerken die een link met de promotie konden hebben. Uiteindelijk kwamen we uit op drie potentiële ansichten; van elk van deze opties heb ik een voorstudie gemaakt. Richtlijn voor mij was dat er behalve de ansichtkaart ook een stopcontact op kwam en dat de uiteindelijke kleuren bij hen thuis zouden passen. Bij het bekijken van de voorstudies in mijn atelier, viel na enig wikken en wegen de keuze op het werk met de ansicht van Picasso met het schilderij ‘La Lecture’.


De promotie zou drie maanden later zijn, dus ik had alle tijd. Omdat de promotie middenin de lockdown vanwege Corona viel, was er weinig ruimte voor feestelijkheden. Dat maakte het voor mij misschien wel extra bijzonder om bij de overhandiging van het schilderij te zijn.

Een paar foto's van het werkproces.


De meeste schilderijen uit deze serie heb ik als titel een songteksttitel gegeven, van artiesten waar ik graag naar luister. Ik ben ook voor dit schilderij op zoek gegaan naar een passende titel en kwam uit bij Spinvis, die een nummer heeft dat ‘Picasso’ heet. De tekst begint ook nog eens in het Frans ('La Lecture') en de beeldtaal van het clipje past helemaal bij mijn werk, dus bingo.

In het rode accent van de pushpin in het schilderij kan je nog een verwijzing zien naar het schilderij ‘Impression, soleil levant’ van Claude Monet en naar het verhaal over William Turner, die ter plekke tijdens een tentoonstelling een rode stip zou hebben gezet in zijn schilderij ‘Helvoetsluys’ om het meer te laten opvallen tussen de andere werken. Maar het hoeft niet 😉.


Picasso, olieverf op paneel, 61 x 71 cm, 2020


109 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Dag haas

Vos 2.0

Comments


Nieuws / blog

bottom of page