top of page

SmaakpolitieIn 2018 stopte Thijs Wolzak na zes jaar met mijn favoriete rubriek in de zaterdagkrant van de NRC: Binnenkijken. Elke week fotografeerde hij een bijzonder interieur, daarbij een tekst met altijd de twee vragen ‘Meenemen bij brand?’ en ‘Van Ikea?’.

Vooral die laatste vraag vind ik interessant, want hij suggereert van alles. Het antwoord op de eerste vraag zegt iets over de bewoner en waar hij zich al dan niet aan hecht.

De tweede vraag, ‘Van Ikea?’, zegt óok veel over de vragensteller. Er klinkt voor mij een half oordeel in door. In de antwoorden overigens ook. Sommigen reageerden met een resoluut ‘Niets’. Als er al wel iets van in huis was, bleek het vaak om iets praktisch te gaan, zoals een matras, de afwasborstel of servetjes. Dat krijg je met zo’n vraag. In de NRC.


Nou zijn er producten van Ikea, waarvan ik het idee heb dat half Nederland ze in huis heeft, dat het klassiekers zijn geworden. Door de smaakpolitie goedgekeurd. Ik ben ze gaan schilderen in 2014. Als eerste het bekende houten krukje, de ‘Bekväm’.

Ik heb er zelf twee thuis en één in mijn atelier. Een vierde is gesneuveld, want buiten staan, daar kunnen ze niet tegen. (Overigens, de huidige krukjes zijn van aanmerkelijk mindere kwaliteit dan de eerdere versies.) Ook de ‘Klippan’ heb ik vastgelegd, het eenvoudige bankje met de losse hoes. Van zowel het krukje als het bankje heb ik meerdere schilderijen gemaakt, met telkens een ander behang als achtergrond, als zijnde een kleine selectie van de duizenden huishoudens waarin zich deze producten moeten bevinden. Van de ‘PS kast’ heb ik drie versies gemaakt: een rode, een witte en een blauwe, de drie kleuren waarin ze te koop is. De witte kom je wel eens tegen op kunstbeurzen, waar galeries het in hun stand hebben staan.


Naast deze Ikea-klassiekers heb ik ook een aantal meubelstukken geschilderd die je tegenkomt in ongeveer elk willekeurig woonblad dat je openslaat: de sloophouten kast van Piet Hein Eek, de Egg Chair van Fritz Hansen/Arne Jacobsen en de Poldersofa van Hella Jongerius. Stuk voor stuk prachtige meubels.

Maar waar houdt iets op uniek of bijzonder te zijn?

Interessant in deze is dat zowel Hella Jongerius als Piet Hein Eek ook producten voor Ikea hebben ontworpen. De eerste een vaas. Die is nu op Marktplaats te koop voor een aanzienlijk hoger bedrag dan waarvoor ze ooit gekocht is: een vaas van Ikea als zijnde collectors item. Ik zou hem maar meenemen bij brand.


PS Kast wit, olieverf op paneel, 61 x 122 cm, 2015


Red, Yellow and Blue, olieverf op paneel, 27,5 x 61 cm, 2014Klippan, 8x, gemengde techniek op paneel, 15 x 21 cm x 8, 2015


Foto boven

links: Bekväm 6, olieverf op paneel, 21 x 32 cm, 2017

rechts: De kast, olieverf op paneel, 24 x 18 cm, 2014

103 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Dag haas

Vos 2.0

Comments


Nieuws / blog

bottom of page