top of page
  • Eric Bos

'Taart!' in de krant

Dagblad van het Noorden 4 december 2020 Visualia 1328, door Eric Bos

Taart! In galerie With Tsjalling in Groningen hangt een opmerkelijk schilderij op een prominente plek aan de wand. Het is 46x47cm groot en het heeft een lekker in de mond liggende titel: 'Vanilla layer cake'. Met eitempera en olieverf heeft kunstenaar Arnout van Albada een realistische taart geschilderd tegen een fondantroze achterwand. Het glazuur springt van je tanden als je er naar kijkt, maar net zo goed loopt het water je in de mond. Het opmerkelijke is dat je deze vorm van suikerrealisme helemaal niet verwacht in een galerie met een programma dat zich de afgelopen tien jaren toespitste op bijna alle vormen van eigentijdsheid, met uitzondering van fijnschilderkunst. 'Taart' is de titel van de jubileumtentoonstelling van Galerie With Tsjalling. Tien jaar van het ene kraakpandje naar het andere. Een persoonlijk initiatief waarmee galeriehouder Tsjalling Venema louter zijn eigen smaak volgt. Dat leidt tot de meest uiteenlopende dingen van overwegend jonge kunstenaars die van een flard papier, een gevonden stukje afvalhout of karton, maar ook met traditionele technieken iets creëren dat verwondert en verrast. Figuratief of abstract en alles daar tussenin, van enkele vierkante centimeters tot wandvullend. Poëtisch, minimalistisch, hermetisch, vrolijk, uitdagend of geheimzinnig, maar altijd anders dan anders. Het moet een beetje prikkelen en gekkigheid bevatten, geheimzinnig of soms onbegrijpelijk zijn. Je moet het gevoel krijgen dat er meer in of achter zit dan je denkt te zien. Onderzoek, experiment, dingen uitproberen.

''Taart' is een goed overzicht van mijn smaak,' zegt Tsjalling Venema. Alles wat er deze keer staat of hangt gaat over taart. Van de bijna abstracte tompouces in olieverf van Erica Scheper, de tere, tengere taartjes in potloodlijntjes van Rosa Everts of de bijna vreeswekkende, 'bloedende' taart van Cor Groenenberg. En dan de verrukkelijke, royaal 'belegde' taartpunt van Beate Höing waar je zo je tanden in wil zetten. Niet doen, de taart is van keiharde keramiek. We zien ook beschilderde taartbordjes of slechts kaarsjes zonder taart. Toch blijft die fijngeschilderde van Arnout van Albada een vreemde eend in de bijt. Maar dat is schijn. Zijn 'Vanilla layer cake' vertelt een ander verhaal dan alleen maar mooi geschilderd te zijn. Het is opgezet als een abstract schilderij. Het gaat nadrukkelijk over compositie, vorm en kleur, meer dan om het onderwerp. Er is geen verftoets teveel aanwezig. Daardoor voegt het zich zonder probleem tussen de veertig andere taarten eromheen.

auteur: Eric Bos

'Taart' met werk van 40 kunstenaars is t/m 9 januari 2021 te zien in Galerie With Tsjalling, Kostersgang 26, Groningen. Open: wo tm za 12-17 uur. Gesloten op 25 en 26 december en op 1 januari. Er kunnen maximaal vier personen tegelijk aanwezig zijn.


Arnout van Albada: 'Vanilla layer cake' (2020) eitempera en olieverf op paneel (46x47cm) Foto: Liesbeth Honders


30 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Nieuws / blog

bottom of page