top of page

Counting Crows

Bijgewerkt op: 23 mei 2023

Het schilderij 'Twee dode roeken' van Floris Verster uit 1907 behoort al jaren tot één van mijn favoriete schilderijen. Ik speelde al langer met de gedachte een schilderij te maken met een ansichtkaart van dit werk erop. Toen de vraag van Han Steenbruggen van Museum Belvédère kwam om werk te maken voor de tentoonstelling 'Als de dood', dacht ik direct aan dit schilderij. De vogels zelf leven niet meer en kraaiachtigen staan ook nog eens symbool voor de dood; dubbelop treffend.


Voor de tentoonstelling heb ik een ander schilderij gemaakt met negen ansichtkaarten van verschillende kunstwerken over de dood: ' Death is Not the End'. Van dit werk van Floris Verster wilde ik een apart schilderij maken. In mijn hoofd had ik het beeld van een schilderij dat zelf een soort echo is van het werk op de ansichtkaart, wat betreft vlakverdeling en kleur. De verstilling in het werk vind ik prachtig en dit zou niet tot zijn recht komen in een schilderij waarop veel gebeurt.


Vorig jaar in februari is tijdens een storm in Groningen, op de route naar mijn atelier, een grote boom omgewaaid waarbij tientallen roeken om het leven zijn gekomen. Wekenlang fietste ik langs de plek des onheils en moest ik telkens aan dat treurige bericht denken. Inmiddels zijn de sporen verdwenen en groeit er gras op de lege plek, maar tijdens het maken van dit schilderij moest ik er steeds weer aan denken en dat komt terug in de titel van het werk.

Vrijwel alle schilderijen in deze serie heb ik de titel van een songtekst gegeven. Dit keer heb ik gekozen voor een bandnaam, Counting Crows.

En voor wie wil weten hoe het ook alweer zat met het verschil tussen kraaien en roeken, kan hier terecht: www.tuindingen.nl


Counting Crows, olieverf op doek, 100 x 120 cm, 2023

Met op de ansichtkaart 'Twee dode roeken' van Floris Verster. Het schilderij is momenteel te zien in Kunstmuseum Den Haag.


De tentoonstelling 'Als de dood' is te zien van 11 februari tot en met 11 juni 2023 in Museum Belvédère.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Nieuws / blog

bottom of page